Vad är forskningskommunikationens demokratiska uppdrag? Och vilka är de mest brännande frågorna för yrkesrollen forskningskommunikatör just nu? Det och mycket mer belyste vi under årets forum den 27 november i Stockholm.
Konferensen spelades in och går att se här, uppdelad per programpunkt.
På Forum för forskningskommunikation 2024 belyser vi olika perspektiv på forskningskommunikationens roll för att stärka demokratin i samhället i en tid av kunskapsresistens, fake news och desinformation. Undersökningar visar att det finns ett stort förtroende för forskning i samhället i Sverige, men med nya AI-verktyg och kunskapsresistens finns en risk för ökad polarisering. Vi diskuterar hur samverkan mellan olika aktörer och ökad tillgänglighet till forskning i samhället kan stärka människors motståndskraft mot desinformation.
Program
10:00 Välkomna!
Anna Maria Fleetwood, rådgivare Externa relationer, Vetenskapsrådet hälsar välkommen.
Moderatorduon Anders Bjers, Vetenskapsrådet och Lotta Waesterberg Tomasson, Vetenskap & Allmänhet, inleder konferensen.
Forskningskommunikation i demokratins tjänst
Dialog som demokratins motor – vad bygger förtroende och tillit?
I dagens komplexa informationslandskap blir det allt svårare att navigera mellan fakta och desinformation. Forskningsbaserad kunskap är nödvändig för att hantera samhällsutmaningar och en förutsättning för informerade beslut och demokratiskt deltagande i samhällsdebatten. Här kan forskare, kommunikatörer och beslutsfattare göra stor skillnad. Vi presenterar projekt, studier och initiativ som belyser forskningskommunikationens avgörande roll för att skapa meningsfull dialog, stärka förtroendet för demokratin och samhällets institutioner, och motverka desinformation och faktaresistens.
Keynote: Effective Science Communication in an era of AI: The challenge of ensuring public trust – Jason Pridmore, coordinator of the COALESCE project, Associate professor, Erasmus University Rotterdam.
Karin Svedberg Helgesson, docent Handelshögskolan i Stockholm
Maja Fjaestad, forskare vid Institutet för framtidsstudier, expertkoordinator vid Centrum för hälsokriser på Karolinska institutet och docent vid Kungliga tekniska högskolan
Caroline Thunved, VD, Sveriges kommunikatörer
Ulrika Björkstén, generalsekreterare, Vetenskap & Allmänhet
Hot, hat och trakasserier – hur rustar och stöttar vi forskare?
När globala konflikter påverkar lokala lärosäten ställs deras roll som öppna institutioner på prov. Hur agerar man kommunikativt när globala konflikter påverkar lärosätet? Vilka metoder och riktlinjer finns för att värna om det demokratiska samtalet? Hur kan vi rusta forskare för att bemöta hat och hot? I denna session tar vi avstamp i aktuella händelser och delar insikter och erfarenheter i syfte att stärka vår gemensamma förmåga att hantera liknande situationer i framtiden.
Anders Persson, universitetslektor, Linnéuniversitet
Åsa Ankarcrona, kommunikationschef, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH
Annika Hamrud, projektledare/journalist, Medieinstitutet FoJo
12:15 Lunch
13:15 Vinnaren av Forskar Grand Prix presenterar sin forskning
Forskaren presenterar sin forskning och berättar om möjligheter och utmaningar kring att bli en kommunicerande forskare. Se Luís Oliveiras vinnarbidrag från Forskar Grand Prix 2024 här.
13:30 Framtidens forskningskommunikation
Kommunikatörens nya roll – strateg, facilitator eller AI-coach?
En forskningskommunikatör behöver ha många strängar på sin lyra, från strategisk kommunikation till möjliggörare och coach. I denna session utforskar vi kommunikatörens mångfacetterade roll, diskuterar hur lärosäten och andra organisationer ser på kommunikationsrollen samt vilka behov du som kommunikatör har. Vi kommer även tillsammans att diskutera hur vi kan öka utbytet och samspelet mellan kommunikatörer, forskare, journalister och det omgivande samhället.
Linda Harradine, enhetschef, Avdelningen för forskningskommunikation, utbildningskommunikation och medierelationer, Örebro universitet
Maria Gunther, vetenskapsjournalist, Dagens Nyheter
Jan-Ingvar Jönsson, rektor, Linköpings universitet
Henrik Olinder, sakkunnig i kriskommunikation, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Ansvarsfull AI – vad behöver varje kommunikatör veta?
Artificiell intelligens (AI) är redan en del av kommunikatörens verktygslåda, men hur kan vi använda AI på ett sätt som är både effektivt och etiskt? Under den här sessionen sammanfattar vi vad varje kommunikatör behöver veta om de senaste AI-verktygen för att kunna arbeta med AI på ett etiskt och ansvarsfullt sätt. Dessutom presenterar vi aktuella initiativ och diskuterar hur AI-strategier bör utformas för att stärka både organisation och kommunikation.
Joakim Thulin, Insiktsansvarig/Head of Strategic Insight, Berghs School of Communication
Johan Falk, rådgivare inom AI-strategi och policy
15:00 Fika & nätverkande
15:30 Kompetensutveckling i en föränderlig värld – utblick och svenska initiativ
I ett snabbt föränderligt kommunikationslandskap där nya tekniska möjligheter och AI ständigt utvecklas, står forskare också inför ökade krav att kommunicera sin forskning på ett engagerande och effektivt sätt. Detta ställer nya krav på kompetens och samverkan mellan forskare och kommunikatörer. Men vilka färdigheter behöver forskare och kommunikatörer för att lyckas idag och hur jobbar vi för att bäst stötta dem? Denna session ger en internationell utblick och kunskapsöverföring på hur vi stärker forskare att kommunicera och hur vi utvecklar samarbetet mellan praktiker, forskare och allmänhet.
Inspiration – Om Master of Science Communication – Andy Ridgway, UWE Bristol, England
Jessica Bloem, kommunikatör/enhetschef, Malmö universitets medieakademi
Jason Pridmore, Associate professor, Erasmus University Rotterdam, coordinator of the COALESCE project – EU Competence Centre for Science Communication
Ulrika Björkstén, generalsekreterare, Vetenskap & Allmänhet – Nationellt resurscenter för forskningskommunikation
Jens Sjölander, ordförande Unilink och projektledare Malmö universitet – Utbildning i samverkan för forskare – Snitts/Unilink
Anna Maria Fleetwood, rådgivare Externa relationer, Vetenskapsrådet – Nationellt ramverk för forskningskommunikation
Prisutdelning – Hall of Fame
Forum för Forskningskommunikations ”Hall of Fame” är en ny årlig utmärkelse som uppmärksammar en person som under lång tid har arbetat med att utveckla forskningskommunikation och stärka dess roll i Sverige och internationellt.
Prisutdelare Jenny Björkman, Samverkansdirektör, Riksbankens Jubileumsfond